Nenavadni znaki pomanjkanja železa in kako ga nadomestiti

Nenavadni znaki pomanjkanja železa in kako ga nadomestiti

06.07.2021

Železo je mineral, ki ima pomembno vlogo pri tvojem zdravju in dobrem počutju. Zastrašujoč je podatek, da je železo mineral, ki nam ga najpogosteje primanjkuje. Hudo pomanjkanje lahko vodi tudi v anemijo-slabokrvnost, zato je pomembno da mu namenimo nekaj pozornosti.

Naše telo potrebuje železo, saj je le ta gradnik hemoglobina, beljakovine, ki sestavlja rdeče krvne celice, ki po našem telesu prenašajo kisik. Železo v naše telo vnašamo s hrano lahko pa tudi s prehranskimi dopolnili.

Kdo je najbolj ogrožen za pomanjkanje železa?
Najbolj ogrožene so ženske v rodni dobi, posebno če imajo težave z močnimi menstrualnimi krvavitvami in osebe, ki pogosto darujejo kri. Tudi nosečnice imajo pogosto pomanjkanje železa, saj se njihov volumen krvi z nosečnostjo poveča, saj s krvjo oskrbujejo tudi plod. Vegetarijanci in vegani morajo prav tako biti dodatno pozorni, da vnesejo zadostne količine hrane bogate z železom. 
Najlažji način kako hitro ugotovimo ali nam primanjkuje železa je obisk pri osebnem zdravniku, ki vas bo napotil na laboratorijske preiskave. Na pomanjkanje železa najpogosteje pomislimo spomladi, ko nas prizadene t.i. spomladanska utrujenost, vendar pa se pomanjkanje železa pojavlja skozi vse leto in se kaže na različne načine.

Poleg utrujenosti so najbolj pogosti in poznani znaki tudi:
• nezmožnost koncentracije,
• bleda koža,
• pogoste infekcije,
• izpadanje las,
• mrzle okončine, tudi poleti,
• sindrom nemirnih nog.

Malo manj znani in nenavadni znaki pa so:
Bolečine v prsih in težko dihanje
Če se pri fizičnih naporih pogosto soočaš s težko sapo ali bolečinami v prsih, to lahko pomeni, da ti primanjkuje železa. Nizka vrednost hemoglobina povzroči neenakomerno razporeditev kisika po telesu. Naše telo skuša to popraviti in v tem procesu lahko pride do težkega dihanja in akutne bolečine v prsih. Zadihanost se ne pojavlja samo pri večjih fizičnih obremenitvah, ampak tudi pri izvajanju vsakodnevnih opravil (hoja po stopnicah, kratek sprehod, prenašanje lažjih predmetov).
Glavobol in omotica
Zaradi pomanjkanja železa in posledično nižjih vrednosti hemoglobina, pride do nezadostnih koncentracij kisika v naših možganih. To povzroči otekanje žil v možganih. Počutimo se omotični, zaradi nizkega tlaka v možganih, kot posledice premalo kisika v našem telesu.
Krhki nohti
Bledi, krhki nohti, ki se plastijo in lomijo se navadno pojavijo v kasnejših fazah pomanjkanja železa. Lahko opazimo tudi vdolbine na nohtih. Hudo pomanjkanje železa lahko vodi v zelo tanke nohte, ki postanejo ravni ali celo konkavni. Zaradi pomanjkanja hemoglobina v nohte ne pride dovolj kisika to pa onemogoča zdravo rast vaših nohtov.
Pica
Ne, ne govorimo o pizzi, priljubljeni italijanski jedi, ampak o motnji hranjena, ko ima oseba nenavadno željo po uživanju snovi, ki niso užitne. Osebe z nizkimi vrednostmi železa lahko občutijo željo po uživanju ledu, praha, blata, gline in drugih neužitnih snovi.
Depresija, anksioznost in nespečnost
Zjutraj težko vstaneš iz postelje, ti hitro bije srce, ki včasih preraste v panični napad? Ne najdeš razlage za čuden občutek brezvoljnosti? Seveda je obisk pri zdravniku priporočljiv, če to traja daljše časovno obdobje. Preden se odločiš za kakršno koli terapijo, je pametno preveriti vrednosti in zalogo železa v telesu. Pomanjkanje železa namreč lahko zaradi nizki vrednosti kisika v možganih vodi v razvoj različnih psiholoških težav kot so depresija, anksioznost in nespečnost.

Če se prepoznate v zgoraj opisanih težavah vam svetujemo, da pri svojem osebnem zdravniku opravite kontrolo zalog železa. Poleg vrednosti hemoglobina, je priporočljivo preveriti tudi serumsko železo in zaloge železa.

Kako si lahko pomagamo sami?
Glede na to, da železa naše telo samo ne more proizvajati, ga moramo vanj vnesti s prehrano ali prehranskimi dopolnili. Prva izbira je seveda uravnotežena prehrana. Živila živalskega izvora (meso in ribe) vsebujejo hemsko železo, ki ga naše telo lažje absorbira, medtem ko v rastlinskih živilih (stročnice, oreščki, zelenjava), najdemo nehemsko železo, ki se težje absorbira.

Ker je prehrana danes velikokrat precej osiromašena z minerali, vedno večkrat posežemo po prehranskih dopolnilih. Vendar je tudi tu pametno nameniti nekaj pozornosti temu, katero dopolnilo bomo izbrali. Izdelki na tržišču se razlikujejo glede na stopnjo absorpcije. Nekateri izdelki lahko povzročajo tudi prebavne težave in zaprtje.

Tonik Floradix Floravital je zeliščni tonik, ki vsebuje izvlečke izbranih zelišč ter sadnih in zelenjavnih koncentratov (špinača, črni ribez, korenček...), ki izboljšajo absorpcijo železa. Vsebuje železo v obliko fero glukonata, ki ga naše telo zlahka vsrka, ker pa gre za tekočo obliko je absorpcija v našem prebavnem traktu še boljša.
Vsebuje tudi kombinacijo vitaminov B1, B2, B6, B12 in vitamina C , ki prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti in sproščanju energije pri presnovi. Vitamina B6 in B12 imata vlogo pri nastajanju rdečih krvničk. Vitamin C pa tudi poveča absorpcijo železa.
Floradix Floravital ne vsebuje alkohola, konzervansov in umetnih sladil. Je brez laktoze, glutena in kvasa. Primeren je za vegetarijance in vegane. Tonik Floradix Floravital predstavlja odlično izbiro za osebe, ki želijo za svoje zdravje in dobro počutje poskrbeti z prehrano in zeliščnimi dopolnili.

Do konca julija 2021 s kodo FLORA20 izkoristi 20% popust pri nakupu tonika Floradix Floravital.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.
 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice ter bodite obveščeni o aktualnem dogajanju, akcijah, ugodnostih...
O aktualnih novicah vas bomo obveščali za vaš e-poštni naslov enkrat mesečno.

    1. Dr. Gorkič d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.