Pomen železa med nosečnostjo in dojenjem

Pomen železa med nosečnostjo in dojenjem

13.03.2019

Med nosečnostjo in dojenjem se potrebe po železu lahko povečajo za 100 %, zato je ustrezno dodajanje železa nujno.

Ker naše telo železa ne more proizvajati samo, ga moramo dodajati od zunaj. Železo v sledovih sodeluje v številnih procesih v telesu. Najpomembnejša naloga je pomoč pri normalni proizvodnji rdečih krvničk in hemoglobina. Železo je glavna komponenta hemoglobina, ki se nahaja v rdečih krvničkah. Znižana koncentracija hemoglobina v krvi ali zmanjšano število rdečih krvničk zmanjša oskrbo s kisikom in posledično telesno in psihično zmogljivost ter imunsko zaščito. Takrat je telo bolj dovzetno za okužbe.

Na začetku nosečnosti se pri ženski poveča količina krvi. Volumen se lahko poveča tudi za 50 %, da lahko preko posteljice oskrbuje plod s kisikom. To je posebno pomembno v začetku nosečnosti, saj se v tem obdobju začenja možganski razvoj zarodka in tvorba krvi. Otrok ima za prve tedne življenja v telesu depo železa, ki se shranjuje kot feritin v jetrih in se porabi med nosečnostjo in rojstvom. V obdobju po rojstvu, je potrebno vse otrokove potrebe po železu zadovoljiti z dojenjem. Zaradi tega je pomemben zadovoljiv vnos železa tudi pri mami.

Preverite svoje vrednosti železa

Referenčne vrednosti priporočil NIJZ, so za nosečo žensko 30 mg na dan, za doječo mamo pa 20 mg na dan. Ženskam, ki si želijo zanosit, se svetuje, da predhodno preverijo vrednosti železa in ga v primeru pomanjkanja, dodajajo. Pomembno je, da je železov pripravek visoke kakovosti in se dobro absorbira, da se lahko tvorijo zaloge za nosečnost. 

Hrana je seveda prva izbira kot vir železa. Visoke vrednosti najdemo v rdečem mesu, posebno v jetrih. Seveda železo najdemo tudi v rastlinski prehrani, vendar se tam pogosto pojavlja v trivalentni obliki, ki ga telo zelo težko absorbira. Najbolje se absorbira dvovalentno železo.

 

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice ter bodite obveščeni o aktualnem dogajanju, akcijah, ugodnostih...
O aktualnih novicah vas bomo obveščali za vaš e-poštni naslov enkrat mesečno.

    1. Dr. Gorkič d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.